poniedziałek, 9 grudnia 2019

In libreria NOVEMBRE 2019 parte 1









Le buone maniere

Galateo per ragazze da marito
Come non concedersi quasi mai, quasi a nessuno e riuscire a non sposarsi lo stesso
di Irene Soave
BOMPIANI

Una signorina deve comportarsi bene, specie se in età da marito. Alcune regole sembrano vecchie come il cucco, altre ci paiono più attuali. Eppure le ragioni di tutte affondano le radici nel terreno di una Italia appena unificata, in un tempo lontano. Lì sì, che bisognava insegnare alle persone come stare al mondo, che era necessario trovare un modo di vivere comune "che insegnasse ai potenti a servirsi dei deboli e ai deboli a non risentirsi". Ora, le cose sono cambiate, ma qualcosa di quei galatei (se ne pubblicavano tanti, un tempo) resta e fermenta in noi, ignari del perché di molti comportamenti che crediamo istintivi. E invece. La Soave ce li racconta, commenta e spiega, insegnandoci anche a farne a meno, se vogliamo.

Dobre maniery

Poradnik dobrego zachowania dla dziewcząt w wieku do zamążpójścia
Jak nie oddać się prawie nigdy, prawie nikomu i pomimo tego dać radę nie wyjść za mąż
Autor: Irene Soave
Wydawnictwo: BOMPIANI

Młoda dziewczyna musi umieć dobrze się zachować, zwłaszcza gdy jest w wieku odpowiednim do zamążpójścia. Niektóre przekonania są stare jak świat, inne z kolei wydają nam się być bardziej współczesne. Ale i tak pochodzenie ich wszystkich sięga korzeniami dopiero co połączonych Włoch, dawno temu. Wtedy trzeba było dopiero uczyć ludzi jak życ, i że koniecznie trzeba znaleźć sposób na życie razem, które "uczyłoby potężnych wysługiwać się słabeuszami, a słabeuszy nie mieć o to pretensji". Cóż, dużo się zmieniło, ale coś z tych wszystkich poradników (a dużo się ich kiedyś publikowało) pozostało i tkwi w nas, niezdających sobie z tego sprawy, uważających wiele zachowań za instynktowne. A właśnie, że nie. La Soave opowiada nam o nich, komentuje i wyjaśnia, ucząc nas życ bez nich, o ile tego zechcemy.


La buona cucina

Puglia
Scoprite i nostri ristoranti, i nostri chef, le nostre ricette
di Fabio Mollica
NEXT

In italiano e in inglese, ma tutti in Puglia. Fabio Mollica ha provato circa 400 ristoranti negli ultimi tre anni. Tra questi, ne ha scelti ventotto da raccontare. Nella lista troverete locali storici che non smettono di migliorarsi, come il Gatto Rosso, che con le sue tre generazioni porta in tavola la cozza tarantina cucinata nelle ricette tipiche e come non l'avete mai vista. E troverete new entry che ci stupiscono, come il Mezza pagnotta, che non ha un menu e neanche un congelatore, che ha fatto della sua cucina un manifesto e uno stile di vita. Per ogni ristorante sono descritti i locali, dalle classiche masserie a un'antica banca ristrutturata, gli chef e i patròn, i menu (per chi ce l'ha) e i prezzi (per tutte le tasche), le cantine e, dono più prezioso, svelerà le ricette.

Dobra kuchnia

Apulia
Odkryjcie nasze restauracje, naszych szefów, nasze przepisy
Autor: Fabio Mollica
Wydawnictwo: NEXT

Po włosku i po angielsku, ale wszystkie w Apulii. Fabio Mollica był w czterystu restauracjach w ostatnich trzech latach. Wśród nich wybrał dwadzieściaosiem do opisania. Na liście znajdziecie zarówno historyczne już lokale, które nie przestają być coraz lepsze, jak Gatto Rosso, w którym od trzech pokoleń podaje się do stołu małże z Taranto w klasycznych przepisach i tak, jak jeszcze nigdy ich nie widzieliście. Znajdziecie też new entry, które zadziwiają, jak Mezza Pagnotta, gdzie nie ma ani karty dań ani nawet zamrażalnika, gdzie kuchnia stała się manifestem i stylem życia. Dla każdej restauracji opisany jest lokal (od klasycznego gospodarstwa wiejskiego do antycznego zaadoptowanego banku), szef kuchni, właściciel, menu (o ile jest) i ceny (na każdą kieszeń), piwniczka i - najcenniejszy prezent - odtajnione przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz