czwartek, 20 lipca 2017

Przepisy APRILE 2017 cz.1

Kwiecień to miesiąc z Wielkanocą był, więc przepisy są na bazie jajek. Ale takie akuracik na lato :)
No i lepiej późno niż wcale :)






UOVA RIPIENE AL POMODORO E PREZZEMOLO

INGREDIENTI per 8 uova:
8 uova
1 cuchiaino di senape di Digione
0,5 cucchiaino di polvere di paprika
2 cucchiai di maionese
60 g di formaggio fresco spalmabile
50 g di pomodori secchi sott'olio
1 cuchiaio di capperi
succo di limine
sale
pepe di Cayenna
prezzemolo riccio, tritato, per la guarnizione

PREPARAZIONE:
Fai bollire le uova per 10', poi passale subito nell'acqua fredda, sgusciale e tagliale a metà in senso verticale. Estrai i tuorli, ponili in una scodella, schiacciali finemente con una forchetta, poi aggiungi la senape, la polvere di paprika, la maionese e il formaggio fresco mescolando. Fai sgocciolare pomodori e capperi, tritali finemente e uniscili alla crema. Insaporisci con il succo di limone, sale e pepe di Cayenna. Riempi le metà d'uovo con la crema, guarnisci con il prezzemolo e servi subito.

JAJKA NADZIEWANE POMIDORAMI I PIETRUSZKĄ

SKŁADNIKI na 8 jajek:
8 jajek
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majonezu
60 gr świeżego gęstego białego sera
50 gr suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka kaparów
sok z cytryny
sól
pieprz cayeński
posiekana pietruszka ozdobna

PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj jajka, po 10 minutach wyjmij i od razu zalej zimną wodą, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, przełóż je do miseczki, zgnieć dokładnie widelcem, dodaj musztardę, paprykę, majonez, serek i wymieszaj. Odsącz pomidory i kapary, pokrój drobno i dodaj do masy. Dodaj do smaku soku z cytryny, soli i pieprzu. Wypełnij połówki jajek kremem, ozdób pietruszką i podawaj od razu.

AVOCADO AL FORNO CON UOVO ED ERBA CIPOLLINA

INGREDIENTI per 4 persone:
1 manciata di erba cipollina
2 avocado, maturi
sale
pepe, macinato fresco
0,5 cucchiaino di fiocchi di peperoncino
4 uova

PREPARAZIONE:
Riscalda il forno a 180 C con calore statico sopra e sotto.
Lava l'erba cipollina, tamponala con carta da cucina e tagliala finemente. Dimezza gli avocado, elimina il nociolo e mettili, con la parte del taglio in su, su una teglia da forno. Insaporisci prima con sale e pepe, poi passa la teglia per 5' nel forno. Rompi le uova e fai scivolare un uovo su ogni metà di avocado, cospargi di erba cipollina e fiocchi di peperoncino, poi rimetti la teglia nel forno caldo e finisci di cuocere in circa 10'.

AVOCADO Z PIEKARNIKA Z JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI na 4 osoby:
garść szczypiorku
2 sztuki dojrzałych avocado
sól
świeżo utarty pieprz
pół łyżeczki płatków ostrych papryczek
4 jajka

PRZYGOTOWANIE:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni w obiegu statycznym od góry i od dołu.
Umyj szczypiorek, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i drobno posiekaj. Przepołów avocado, wydrąż pestkę i ułóż na blasze cięciem do góry. Posyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 5 minut. Rozbij jajka umieszczając jedno jajko na każdej połówce avocado, posyp szczypiorkiem i płatkami ostrych papryczek, i włóż blachę z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut, aż będą gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz