O pracę nad tłumaczeniem przepisów prosiła zawsze moja pani profesor w szkole. To była bardzo mądra kobieta i doskonała nauczycielka, ja dopiero teraz w pełni rozumiem jak bardzo ważne to ćwiczenie.
Przepisy są z darmowej gazetki reklamowej mojego przydomowego supermarketu, nieustająco mam nadzieję któryś z nich wreszcie sprawdzić :)
Smażone kuleczki ryżowe z serem brie.
Składniki na 4 osoby:
1 listek laurowy
350 gr. ryżu
1 saszetka szafranu
50 gr. startego parmezanu
2 łyżki masła
3 jajka
sól
200 gr. sera Brie
3 - 4 łyżki mąki
80 gr. bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie : Zagotuj w garnku 600 ml słonej wody z listkiem laurowym, dodaj ryż i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut często mieszając. Rozpuść szafran w 2 łyżkach ciepłej wody i dodaj razem z parmezanem do ryżu. Poczekaj aż trochę przestygnie, potem dodaj masło i jedno jajko.
Wsyp tartą bułkę do głębokiego talerza. Rozbij pozostałe jajka w drugim talerzu i dodaj soli i pieprzu. Pokrój ser w kostkę.
Weź trochę zimnego już ryżu zwilżonymi rękami i formuj kulki wielkości orzecha. Nadziej każdą kulkę paroma kawałkami sera, posługując się palcem w celu zrobienia odpowiedniego wgłębienia, potem zaklej z powrotem. Kontynuuj aż do wyczerpania składników. Następnie obtocz kulki w mące, w roztrzepanym jajku, a na końcu w tartej bułce. Smaż je przez około 3-4 minuty w gorącym oleju. Jak tylko staną się złociste wyjmij je łyżką cedzakową i pozwól odsączyć na ręczniku papierowym. Zanieś natychmiast na stół.
Kremowa polenta z Parmezanem i pieprzem
Składniki na 4 osoby:
500 ml mleka
1 listek laurowy
sól
gałka muszkatołowa, świeżo starta
150 gr mąki kukurydzianej, na przykład typu fioretto
75 gr. parmezanu, świeżo startego
40 gr. masła
pieprz, świeżo starty
Zagotuj mleko z 500 ml wody i listkiem laurowym. Dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodaj mąkę kukurydzianą i mieszając gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Na końcu dodaj parmezan i masło i wyreguluj smak solą i pieprzem. Wyjmij listek laurowy i podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz